Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin E-Ticaret verilerinin yanı sıra E-Ticaret yapmak isteyen girişimcilere bilgi sağlayacak Elektronik Ticaret Bilgi Platformu‘nu ve Türkiye’de E-Ticaret yapan firmaların kayıt olacağı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ni (ETBİS) ,Ticaret Bakanlığının Youtube kanalında geçekleştirilen bir sunumla kamuoyuna tanıttı.
TOBB Başakanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ulaştırma Bakan Yardımcısının katıldığı törende tanıtılan ETBİS sistemi ile e-ticaret şirketleri kendi kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Bu amaçla açılan eticaret.gov.tr internet platformu şirketlerin yanısıra tüketicilere de hizmet verecek. Tüketiciler alışveriş yapmak istedikleri e-ticaret sitelerini eticaret.gov.tr adresinden sorgulayıp güvenirlik konusunda referans elde edebilecekler.
Farkındalık oluşturmak adına tanıtımı bugün yapılan Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS); “internet alışverişlerinde e-ticaret işlemlerini kayıt altına almayı, e-ticaret verilerini toplamayı ve doğru e-ticaret politikaları üretmeyi amaçlayan bir platformdur. Türkiye’deki e-ticaret ekosisteminde Ağustos 2017 tarihinden itibaren bulunan ETBIS, satıcılara ve tüketicilere yeni bir kontrol alanı sunmaktadır. E-ticaret istatistikleri toplanması ve internet üzerinden yapılan kayıt dışılığın önlenmesi gibi amaçları da içeren ETBİS sayesinde, e-ticaret firmaları hakkında bilgi edinmek mümkün olmaktadır. ETBİS, sisteme kayıt olan firmalara bazı yükümlülükler getirmiştir.”
eticaret.gov.tr adresinde bulunan bölümler;
-E-Ticaret Akademisi: E-Ticaret yapmak isteyen girişimcilere oldukça kapsamlı bilgilerin bulunduğu bu bölümde hem metinsel hem de video içerikler bulunmakta. Videolara buradaki Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.
-Site Sorgulama: Vatandaşlar İl ve ilçe bazından kayıtlı e-ticaret firmalarını sorgulayabilecek ve bu firmalar hakkında temel bilgiler elde edebilecekler.
-Forum: Platform kullanıcılarının bilgi alışverişinde bulunabilecekleri bir ortam sınuyor.
-Mevzuat: Türkiye2de Elektronik Ticaretin düzenleyici olan kanun, yönetmelik ve sair hukuksal kaynaklar belli kategorilere göre sınıflandırılmış olarak bulunmakta.
-İstatistikler: Belli metrikler ile Türkiye E-Ticaret sektörüne ait rakamlara erişilmekte.
-Etkinlik: Düzenlenecek etkinlikler hakında bilgiler bulunmkata.
-SSS: Sık Sorulan Sorular bölümü yine önemli bir bilgi kaynağı.
-e-Danışman: Portalın Dijital Asistan’ı e-Danışman, yöneltilecek soruları cevaplamakta.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan sunumda ayırca Türkiye E-Ticaret sektörüne dair rakamla da paylaştı. Verilen rakamlara göre Türkiye’de faaliyet gösteren işletme sayısı 68.457 ve bu işletmelerden ETBİS’e kayıtlı olanların sayısı ise 16.202.
2019 yılına ait verilere buradan ulaşabilirsiniz.
E-Ticaret gelişmesindeki önemli engellerden biri olan tüketicini alışveriş yaptığı sitelere güven duyması bariyeri aşılmasına yönelik olarak daha öncede TOBB tarafından Güven Damgası uygulamasına başlanmıştı.