Şirketlerin Mali Dijital Dönüşümü İçin Üç Yöntem

421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 2014 yılı takvim yılında e-fatura süreci başlamış oldu. Zorunlu olarak ve tercihen e-fatura sistemine geçmek isteyen mükelleflere, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu dijital dönüşüme dahil olmaları için üç farklı yöntem gösterilmiş ve tercih kendilerine bırakılmıştır.
Bu yöntemler ve açıklamaları;

1-Mükellefin Bilgi İşlem Sistemi altyapısının yeterli olması durumunda Bilgi İşlem Sisteminin Entegrasyonu:
Bu yöntem seçilmesi durumunda şirket ile GİB arasından entegrasyon ve diğer tüm dijital dönüşüm süreçlerini mükellef kendisi üstlenmiş olur ve tüm işlemleri kendi şirket bünyesinde gerçekleştirir.
Bilgi işlem sistemi, sunucu yönetimi ve veri arşivleme ile ilgili sorumluluklar ve maliyetler tamamen mükellef tarafından üstlenilir. Ayrıca ilgi mevzuat ve teknik rehberlerdeki güncellemelerin takibini de yine kendisi yapmak durumundadır.

2-Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ebelge.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ücretsiz olarak sunulan GİB Portal Hizmeti:
GİB tarafından sunulan bu hizmet ile tarayıcı marifetiyle GİB Portala bağlanılıp fatura kesme ve diğer işlemler kolayca yapılabilir. Ücretsiz olarak sunulan bu hizmette bazı işlem limitleri bulunmaktadır.

3-Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan özel entegrasyon izni almış kurumların bilgi işlem sistemleri kullanılarak yapılan entegrasyon:
GİB tarafından sunulan bu üçüncü yönteme, bir üçüncü taraf olarak özel yazılım şirketleri dahil olmaktadır. Eskiden beri sundukları paket muhasebe programları ile şirketlerin bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılayan bu şirketler, e-Devlet dijital dönüşüm programıyla yeni hizmet alanları elde ettiler.
GİB tanımlaması ile Özel Entegratör olarak isimlendirilen bu dijital şirketler, GİB tarafından belirlenmiş kıstaslar ile aldıkları özel entagratör izin belgesi ile hizmet vermekteler. GİB, izin almış tüm şirketleri burada yayınlamış durumda.
Özel Entegratörler;
– GİB teknik rehber ve mevzuatını kendilerinin takip etmesi,
– Mükellefe 7/24 hizmet garantisi vermesi ve tüm bilgi işlem sistemi ile sunucu hizmetini üstlenmesi,
– Bir defa mali mühür yükledikten sonra, sonraki işlemlerde gerek duyulmaması,
– En önemli konulardan biri olan saklama ve yedekleme hizmetini veriyor olması,
– ERP uygulamaları ile veri alışverişi yapabilmesi
gibi özellikleri kullanıcılarına sunmaktalar.
Özel entagratörler yukarıdaki hizmetleri ve verebilecekleri diğer bazı hizmetleri, mükellefler ile yapacakları sözleşmeler ve mükellef talepleri doğrultusunda sunmaktalar.

Dijital dönüşümün her geçen yıl daha fazla genişleyerek devam ettiği bu süreçte özellikle KOBİ’ler için özel enragratörler iyi bir tercih olarak gözükmekte. Mükellefler kendi ihtiyaçları doğrultusunda bu üç yöntemden kendileri için en uygun olan yöntemi seçeceklerdir.

Yayım tarihi
genel-yazi olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin