Mali Mühür Nedir? Nasıl Alınır?

Mali Mühür, dijital dönüşüm sürecinde e-fatura ve diğer yasal/mali belgelerin onaylanmış bir belge haline gelmesi için kullanılan, USB cihazı görünümünde elektronik bir kaşedir. Mali mühür sertifikası kurumsal bir e-imza türüdür. Mali mühür ile e-imza arasındaki en önemli fark, mali mühür’ün şirketlere, e-imza’nın ise şahıslara verilmesidir.

E-Fatura, E-Defter başvurusu ve diğer bazı resmi işlem için artık zorunlu hale gelen mali mühürü vermeye tek yetkili merci, TÜBİTAK ve UEKAE tarafından, 2005 yılında kurulan Kamu Sertifikasyon Merkezi’dir (Kamu SM®)

3 yıl süreyle alınan mali mühür’ün 2020 yılı için ücretleri şu şekilde;
Tüzel Kişi – 3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu: 289,10 TL (245 TL + KDV)
Gerçek Kişi – 3 (üç) Yıllık Mali Mühür Sertifikası (MÜS+GÜS) ve Akıllı Kart Okuyucu: 182,90 TL (155 TL + KDV)
Güncel fiyatlara buradan ulaşabilirsiniz.

Mali mühür ile ilgili bazı bilgiler:
-3 senede bir yenilemesi gereklidir.
-Firma ünvanı değişirse, mühür geçerliliğini yitirir ve yeni ünvanla yeniden alınması gerekir.
-E-Fatura ve E-Defter süreçlerinde firmayı tanıtmak için zorunludur.
-Şahıs firmaları isterlerse e-fatura’ya e-imzayla da başvurabilirler.

Mali mühür başvurusu için Kamu SM‘de bulunan buradaki adrese gidilip gerekli yerlerin doldurulması gerekmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra son ekranda verilen bilgilere göre ödeme yapılması gereklidir. Ödeme, Kamu SM hesabına geçtikten sonra cihaz üretilir ve başvuru sahibinin belirttiği iletişim adresine gönderilir.

Dikkat edilmesi gereken nokta bu başvurunun sadece mali mühür başvurusu olduğudur. E-Fatura Uygulama ve E-Defter Uygulama başvuruları ayrıca GİB üzerinden yapılmalıdır. Alınan Mali Mühür Sertifikası her iki uygulamada da kullanılabilmektedir.

Başvuru süreci ile ilgili daha ayrıntılı ve güncel bilgiyi https://mm.kamusm.gov.tr/surecler/ adresinden öğrenebilirsiniz.

Yayım tarihi
genel-yazi olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin