E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır?

E-ticaret‘ın yurt dışına satış yapılan versiyonu olarak kısaca tanımlayabileceğimiz e-ihracat, e-ticaret özellikleri ile klasik ihracatın özelliklerinin bir araya gelmesiyle oluşmakta ve genel olarak B2C (Şirketlerden tüketicilere) şeklinde uygulanmaktadır.

Uluslararası pazarlara açılmanın online yolu olan e-ihracat, Dünyanın farklı yerlerindeki potansiyel müşterilere ulaşmak için web sitesi altyapısı oluşturma, hedef pazar belirleme, lojistik entegrasyonları gerçekleştirme, yerelleştirme yapma, farklı ödeme seçenekleri sunma gibi daha birçok bileşenin bir araya getirildiği entegre bir yapının oluşmasını gerektirmekte.

E-İhracat ile E-Ticaret arasındaki farklar

Daha önce burada anlatmış olduğumuz e-ticaret yapısı ile e-ihracat arasında büyük oranda benzerlikler vardır. Fakat e-ihracatın dış pazarları hedeflemesinden dolayı yeni bir özellikler/bileşenler katmanının oluşması gerekmekte.
Bu bileşenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Hedef yurt dışı pazarlar olduğundan web sitesinin hedef pazarlar doğrultusunda farklı dillerde hizmet verecek şekilde düzenlenmesi,
Potansiyel müşterilerin ürün fiyatlarını kolayca öğrenebilmesi için ürün fiyatlarının kolayca farklı para birimlerine çevrilebilmesi,
Her ülkenin farklı ödeme alışkanlıkları ve ödeme altyapı sağlayıcıları olduğundan dolayı, hedef pazarlara göre ödeme alt yapısının entegre edilmesi,
En önemli konuların başında gelen lojistik alt yapısının hedef ülke şartlarına göre oluşturulması,
Dijital pazarlama faaliyetlerinin hem dil hem de platform olarak yerelleştirilerek yapılması.

Aslında e-ihracatın çıkış noktası Mikro İhracat. Bilindiği üzere normal ihracat gümrük müşavirleri hizmeti ile yapılmakta. Ağırlığı 300 kg.’mı ve mal bedeli 15.000 Euro’yu aşmayan Mikro ihracatta ise gümrük müşavirleri hizmetine gerek kalmadan ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) ile daha kolay bir şekilde gönderilmekte.
ETGB ile kargo firmaları gerekli beyanları elektronik ortamda ücretsiz olarak yapabilmekte. Bu sayede hem maliyet hem de hız olarak önemli bir fayda sağlanmakta.
Mikro ihracatın bir diğer önemli avantajı ise KDV iadesinin yapılabilmesi.

E-ihracat için devlet teşvikleri

E-ihracat girişimleri için marka tescili ve pazara giriş seyahat masrafları,
İhracatçılar tarafından desteklenen yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım giderleri,
Bazı ülkelerdeki tanıtım/pazarlama faaliyetleri,
E-ihracat için yurt dışında birim açma destekleri (Açılış ofisi, mağaza, depo ya da showroom gibi)
Yurt dışında e-ihracat için tasarlanan yerelleştirilmiş web sitelerinin dijital reklam maliyetleri,
Gazete, dergi, televizyon, bilboard ve radyo gibi geleneksel medya mecralarında yayınlanacak yerel dildeki ilanlar,
Tanıtım amacıyla yurt dışına gönderilen çeşitli promosyon malzemeleri için teşvik verilebilmektedir.

Başta iade konusu, farklı ülke mevzuatları vb. aşılması gereken bariyerler olsa da, genel gidişata bakıldığında e-ihracat siteleri için zorlukların azaldığı görülmekte. Farklı dünya pazarlarına açılma ve daha kazançlı fiyatlarla ürün/hizmet satma potansiyeli zorlukları aşmada motivasyon kaynağı olacaktır.


Yorum Gönderin